És emellé még nemhivatalos szolgáltató?

Felmerülhet a kérdés, hogyha megvannak a megfelelő eszközök, amivel mind függetleníteni, mind aktiválni lehet a telefont, minek jut egyáltalán eszembe, hogy legálban aktiváljam, iTunes-szal. Ennek több oka van.

Egyrészt elgondolkoztam azon, hogy teljesen redukálom a jailbreak-et is, pláne ha az eddig csak jailbreak-elt alkalmazások megjelennek az AppStore-ban is, van gyárilag építi be az Apple. Végül ezzel kapcsolatban arra jutottam, hogy ha tört alkalmazásokat is akarok telepíteni, akkor kénytelen vagyok jailbreak-elni. Mivel azonban az Apple újabban már a megpiszkált carrier bundle-k (IPCC) telepítését is igyekszik megakadályozni (iTunes 8.2.0.13), így ez ismér a jailbreak mellé teszi le a voksot.

Közben egymás után jönnek ki a 3.0 beta-k, és sokszor unalmas várni 2-3 napokat, mire kijön az újabb unofficial QuickPWN, ami már megcsinálja az új beta-t. Mindenesetre beta 3 óta a 3.0 van fent a telefonomon, és tény, hogy beta, de az újításokhoz meg nagyon könnyű hozzászokni, így már csak nagyon szájhúzogatva mennék vissza 2.2.1-re. Viszont akkor vagy kivárom azt a 2-3 napot, vagy ha sikerül hivatalosan aktiválni, akkor csak a jailbreak miatt kell várni, azt meg elviselem.

Persze lehet trükközni az aktiválással, mert például anno pwnage tool-lal gyártott 2.2.1-ről frissítve nekem megmaradt az aktiválás. De egyik beta build-ről a másikra update-elve ez valamiért nem hajlandó. Illetve a YouTube is masszívan beint ilyenkor.

Így jailbreak nélkül kizárólag eredeti SIM-kártyával lehetséges az aktiválás. Elhatároztam hát, hogy csak azért is szerzek hát egy AT&T-s SIM-et, és kipróbálom. Ezzel azonban több probléma is van egy 2G-s iPhone esetén.

  1. előfizetéses kell legyen, vagy jó a prepaid?
  2. vajon jelenleg is aktív kártyának kell lennie?
  3. esetleg működhet olyan kártyával is, ami lejárt, nem kap hálózatot, lemondták a szerződést, stb?
  4. mi van akkor, ha még sosem aktiválták korábban iTunes-szal ezt az iPhone-t?
  5. és a legfontosabb: ezek után menni fog a saját SIM-emmel is?

Végül Cfman-tól kaptam hétfőn egy AT&T-s SIM-et, amit ezúton is köszönök neki. Sikerült lerántani vele a leplet a fenti kérdésekről. 🙂

Mint kiderült, teljesen mindegy a kártya mibenléte, lehet az eredetileg előfizetéses, vagy prepaid, teljesen mindegy, sőt, még aktívnak sem kell lennie – ugyanakkor azt megkockáztatnám, hogy talán korábban egyszer már aktívnak kellett lennie, de igazából erre nincsen biztos válasz. Egy a lényeg, hogy az eredeti szolgáltató kártyája kell legyen, esetemben tehát AT&T-s.

img_00011

Az aktiválás nem volt gond. Természetesen maga a SIM nem kapott hálózatot, hiszen vagy egy visszamondott előfizetéshez tartozik, vagy sosem volt aktiválva. Esetünkben ez teljesen lényegtelen, hiszen itt csak az OS aktiválása volt a lényeg, ami sikerült. Így a képen látható, a kártya aktiválására utaló várakozási üzenetet figyelmen kívül is hagyhattam.

Na de vajon mit szól a telefon, ha most bepattintom a saját SIM-emet? A baseband független, így arra nem fog sírni, hogy incorrect/unsupported SIM. Hát kiszedtem az AT&T-t, és ficcent is bele a T-s. Mondanom sem kell, nyivákolt is rögtön:

img_0029

Természetesen az iTunes is nyivákolt, hogy ezt bizony ő nem fogja aktiválni, hiszen nem a telefon eredeti szolgáltatójának SIM-je, és hogy így járás van. Ekkor előkapjuk a melegen tartott QuickPWN-t, és az már elintézi.

Csak akkor meg egy az egyben értelmét is vesztette a legál aktiválás.

Kockázatok és mellékhatások: vannak. Okoztak „kellemes” perceket, de meggyógyult. 🙂

Lássuk, mit követtem el:

  • első körben beta 4-ről nyomtam egy update-et beta 5-re, amit aktiváltam az AT&T-s SIM segítségével: YouTube hasított, örülés volt;
  • betettem a T-s kártyát, sikoltozás, hogy aktiválni kéne. kapott is iziben egy Icy-val turbózott QuickPWN-t, reboot, és hurrás van, mert van hálózat, megy a YouTube;
  • ott volt a kisördög, hogy inkább kezdjünk tiszta lappal, így nyomtam neki egy restore-t beta 5-re;
  • aktiváltam ismét;
  • bepattintottam a T-s kártyát, QuickPWN, reboot: nem kap hálózatot… hmm…

Restore utáni aktiválás másképp működik, mint egy update után. Mert míg az update egy már működő, aktivált rendszert frissít, addig restore esetén egy az egyben újra kell írnia az iTunes-nak az aktivációt tartalmazó fájlokat is. Ennek viszont vannak nemkívánt mellékhatásai, mert ezek után a ….nek sem hajlandó semmi más kártyát elfogadni.

Megoldás: BootNeuter. Szerencsémre másodjára már a Cydia-s QuickPWN-nel ügyködtem, így BootNeuter telepít, majd elindít. Még mielőtt a baseband-emhez nyúlt volna, már le is fagyott. De arra jó volt, hogy azt jelezze, hogy valamit piszkált a baseband-ben az iTunes a restore utáni aktiváláskor: az unlock ki volt kapcsolva.

Kapott is annak örömére egy reset-et, és rögtön DFU restore gyári 2.2.1-re. Mikor elkészült, QuickPWN, Cydia, aktiválás, unlock. A BootNeuter ismét ugyanazt jelezte, és szépen végig is flash-elte a baseband-et. 2 perc félelem és reszketés, mert ez azért ugye mégis csak kritikus 2 perc. Ezek után reboot, és már volt is hálózatom a T-s kártyával. Pfúúúhh…

Szusszanás után mostmár kizárólag update beta 5-re, majd nem is tettem bele az AT&T-s kártyát, hanem rögtön QuickPWN, Icy, aktiválás. Most van egy beta 5-ös, aktivált telefonom, és ugyanott vagyok, mint a legelején: a YouTube csak nem megy. Sajnos, annyi eszem nem volt, hogy a működő YouTube idejében jól lementsem a megfelelő fájlokat, és azokkal most jól felülírnám a jelenlegieket, és valószínűleg menne a YouTube. Nem mintha annyit használnám amúgy, de hát menjen csak szépen az is. 🙂

***

Konklúzió: 2G esetén teljesen másképp működik az aktiválás, mint egy yellowsn0w-val használt 3G esetén. 2G-seknek nincs értelme a gyári aktiválással vacakolni, mert nincs semmi kézzelfogható előnye.

Arra mondjuk még kíváncsi lettem volna, hogy mit szól a telefon, ha az AT&T-s aktiválás után beteszek neki egy ugyan szintén AT&T-s, de másik SIM-et. Bár logikusan végiggondolva tuti sipákolt volna, hogy different sim, de aztán meg ugyanúgy aktiválta volna, mert ugyanúgy AT&T-s az is.

A 2G iPhone eredetileg a következő országokban és szolgáltatóknál volt elérhető, tehát lehetséges, hogy ezen szolgáltatóktól származó SIM szintén aktiválja: ATT USA, T-mobile GER, T-mobile AT, O2 UK, O2 IRL, Orange FR. Persze az is lehetséges, hogy ugyanúgy beint a telefon, ha egy eredetileg AT&T-s készülékbe akarok épp begyömöszölni egy osztrák T-mobile-os kártyát… Erre nem derült fény ilyen SIM hiányában.


1 hozzászólás

szifon.com · 2009.05.13. – 08:01

2G iPhone és iTunes aktiválás…

És emellé még nemhivatalos szolgáltató?
Felmerülhet a kérdés, hogyha megvannak a megfelelő eszközök, amivel mind függetleníteni, mind aktiválni lehet a telefont, minek jut egyáltalán eszembe, hogy legálban aktiváljam, iTunes-szal. Enn…

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük