Gondolkoztam, hogy írjak-e Steve Jobs halála kapcsán bármi bejegyzést, de nem éreztem úgy, hogy én tudnék bármi olyat is írni, ami objektív lenne, és nem szentimentális. Persze a szentimentalizmus még talán egy fokkal jobb, mint a demagógia, ami viszont alaposan dívik mostanában…

demagógia (a görög δημος (demos, nép) és αγωγειν (agogos, vezetés) szavakból) a retorika azon fajtája, amely az érzelmekre és az előítéletekre próbál hatni. A politika és a politológia egyaránt használja, általában tetszetős, részigazságokon, vagy irreális elképzeléseken alapuló politikai programok vagy kijelentések rosszalló (pejoratív) megjelölésére. Számos jelzős szerkezetben is előfordul, attól függően, hogy a politika vagy a kijelentés mely területre vonatkozik (például szociális demagógia, faji demagógia, osztálydemagógia).

Most, Steve Jobs halála után egyre-másra bukkannak fel a különféle demagóg dolgok. Legjobb példa erre a következő, ahol két, összehasonlíthatatlan dolgot hasonlítanak össze, erőszakkal, azzal a céllal, hogy az érzelmekre, és az előítéletekre hasson:

A fenti képről valahogy nem az jön le számomra, hogy segítsünk az afrikai éhezőkön, hanem inkább hogy vessük meg Steve Jobs-t, nem érdemel ő semmit, hiszen Afrikában milliók halnak éhen, ő meg csak egy ember a sok közül. Ez tény, ő csak egy a sok közül. Ne is foglalkozzunk azzal, amit elért.

De szerintem nem egy másik ember emlékén csámcsogva kellene mások éhezéséhez segítséget kérni. Aki meg soha nem segített sehogy az éhezőkön, az talán ne legyen olyan álszent, hogy kirak ilyesmit, hanem először talán tegyen is valamit. Ha jól tudom, a Baptista Szeretetszolgálat például szokott ebben is segédkezni, őket akkor lehet támogatni.

Ebből kifolyólag csináltam három másik verziót, ami a kép “alapigazságán” nem változtat, mégis kiemeli, mennyire demagóg az egész. További megjegyzéseket nem fűznék az egészhez, mert azt hiszem, nem szükséges. Illetve egy dolgot mégis: az alábbi képeken szereplő személyek mind nagyot alkottak, és minden tiszteletem az övék! Pont ezért használtam fel az ő képüket, hogy látható legyen, mennyire demagóg a fenti kép is, noha az sem hasonlítható össze, amit ők elértek, és amit Steve Jobs. Teljesen más kategória.

Gandhi

Kalkuttai Boldog Teréz

Martin Luther King

Kategória: ÉrkezettBlogCikk

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük