Mert…

  1. Egyetlen ismert rénszarvasfajta sem tud repülni! DE több mint 300 000 fajta elő organizmus letézik, amely még besorolásra vár és bár ezek többsége ízeltlábú vagy baktérium, nem zárhatjuk ki teljesen annak lehetőségét, hogy a Télapó mégis repülő rénszarvasok vontatta szánon közlekedik.
  2. A világban 2 milliárd gyerek (18 éven aluli) van. DE minthogy a Télapó (szemmel láthatólag) nem törődik a muszlim, hindu, zsidó vagy buddhista gyerekekkel, így a munka 15%-ra mérséklődik – 378 millióra (az ENSZ Népességügyi Hivatala szerint). Háztartásonként átlagosan 3.5 gyerekkel számolva ez 91.8 millió otthont jelent. Feltételezzük, hogy mindben van legalább egy jó gyerek.
  3. A Télapónak, hála a különböző időzónáknak és a föld forgásának, 31 órája van feladata elvégzésére, ha feltételezzük, hogy keletről nyugatra halad (ami logikusnak tűnik). Így 822.6 látogatást tesz másodpercenként. Ez azt jelenti, hogy minden jó gyerekkel rendelkező keresztény otthon esetén 1/1000 másodperce van, hogy leparkoljon, lepattanjon a szánról, beugorjon a kéménybe, megtöltse a zoknikat, a maradék cuccot szétszórja a fa alatt, fogyasszon a kitett csemegékből, felmásszon a kéményen át, vissza a szánra és átmenjen a következő házhoz. Feltételezve, hogy az említett 98.1 millió megálló egyenletesen oszlik el a Föld felszínén (ami persze nem így van, de számításainkhoz ez is megteszi), két ház között átlagosan 1.2 km távolság adódik, a teljes útra pedig 117 millió km, nem számolva azokat a megállásokat, amikre mindnyájunk rászorul legalább egyszer minden 31 órában, plusz a táplálkozás, stb.
  4. Ez azt jelenti, hogy a Télapó szánja mintegy 1 000 km/s-os sebességgel mozog, a hang sebességénél mintegy 3000-szer gyorsabban. Az összehasonlítás kedvéért a leggyorsabb emberalkotta szerkezet, az Ulysses űrszonda, mindössze 44.6 km/s-mal vánszorog, egy hagyományos rénszarvas pedig 25 km-t tesz meg óránként – ha nagyon siet.
  5. A szán rakománya egy újabb érdekes elem vizsgálódásunkban. Feltéve, hogy egy gyerek sem kap többet, mint egy közepes lego játékot (1kg), a szán mintegy 321300 tonnát szállít, nem számítva a Télapót, aki így túlsúlynak minősül. A földön egy hagyományos rénszarvas maximum 150 kg-ot tud elhúzni. Mégha feltételezzük is, hogy a repülő rénszarvas (vö 1. pont) 10x ennyit húz, a szán nem mozdul 8, de meg 9 rénszarvassal sem. 214 200-ra van szükség. Ez megnöveli a súlyt (ha magát a szánt nem is számoljuk) 353 430 tonnára. Csak az összehasonlítás kedvéért, ez négyszer annyi, mint a világ legnagyobb hajójának a Queen Elizabeth-nek a súlya. (A hajót a Titanic kataszrófája után építették, 1962-ben vontak ki az Atlanti-óceáni forgalomból, most Los Angeles-ben áll.)
  6. Ha 353 000 tonna 1000 km/s sebességgel halad, az nagy légellenállásba ütközik – ez felmelegíti a rénszarvasokat, kb. úgy, ahogy az űrhajók felmelegednek, amikor visszatérnek a föld légkörébe. A két vezér-rénszarvas 14.3 milliárdszor egymillió (összesen 14 300 000 000 000) Joule energiát nyel el. Másodpercenként. Mind a kettő. Vagyis szinte azonnal kigyulladnak, felgyújtva maguk mögött az egész fogatot, miközben fülsiketítő robaj hallatszik. Az egész rénszarvassereg 4.26 ezredmásodperc alatt ég el. Eközben a Télapó 17, 500-szor akkora centrifugális erőnek van kitéve, mint a föld gravitációja (ez 17 ezer g). Egy 120 kilós Télapó (ami röhejesen kicsi), mintegy 8,207,123 kilogrammos erővel préselődik majd szánja háttámlájának.

Összegezve
Ha a Télapó valaha is megpróbált karácsony éjszakáján ajándékokat kihordani, mostanra biztos halott szegény.

😀

(forrás: valahonnan az internetről)

Kategória: ÉrkezettBlog

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük