Talán “szakmai ártalom” kezd lenni, de ma már többen megkerestek a lenti gyöngyszemmel, hogy mi a véleményem, és már láttam is többeknél kirakva. De lássuk, van-e értelme az egésznek.

FIGYELMEZTETNI SZERETNÉK MINDENKIT! VAN FENNT A FACEBUKON EGY FÉRFI (JÓZSEF RUGÁSDI NÉVEN). KISGYEREKEKNEK ÍROGAT, TALÁLKÁRA HÍVJA ŐKET!

Tételezzük fel, hogy esetleg igaz a történet, és tényleg létezik egy ilyen nevű “férfi a facebukon”(sic!). Megnéztem, konkrétan 2 embert dobott ki a kereső. Ez NEM jelenti azt, hogy csak 2 férfi van fent ezzel a névvel az oldalon, hiszen be lehet állítani, hogy egyáltalán megjelenítse-e a kereső a profilunkat, vagy sem.

Innentől viszont fennáll annak a lehetősége, hogy olyan személyt vádolunk meg mindezzel, akinek semmi köze nincs ehhez az egészhez. Ilyenkor az meg egy jófajta kis rágalmazás. De ne is ezt nézzük, hanem inkább azt, hogy segíthet-e bármit is egy ilyen szöveg terjesztése.

Ahogyan az álvírusriadóknak, ennek sincs semmi értelme. Nekünk magunknak kell tenni az egész ellen. Lássuk, hogyan.

“KISGYEREKEKNEK ÍROGAT, TALÁLKÁRA HÍVJA ŐKET!”
Most nem azért, de kisgyerekek eleve minek vannak fent a Facebookon? Kisgyermekkor alatt az elsőtől a betöltött harmadik életévig tartó időszakot értjük. Ennyi idős gyerekek meg nemhogy olvasni vagy írni, de pláne a találkára nem tudnak elmenni, így őket felesleges félteni… Mellesleg ki az, aki az iskolás korúnál fiatalabb gyerekét internetezni engedi, felügyelet nélkül?

Oké, tételezzük fel, hogy a fenti szöveget kiötlő csak hibásan használta a kisgyerek szót, és mondjuk 14 éves korral bezáróan értette. Ebben az esetben merül fel a szülői felelősség kérdése a nevelés kapcsán. Manapság már az amerikai limonádé komédiákból is az csöpög, hogy a gyerek be van idomítva, hogy idegennel nem állunk szóba, és ez igaz nem csak a való életben, de még az interneten is.

Ezen felül, ha mégis megesett a baj, és leveleket írogat az említett férfi, és találkára hívja a gyereket, a tisztelt szülő, akinek a gyerekével mindez a levelezgetés (állítólag) megesett, miért nem nyomtatta ki a bizonyítékot, és tett feljelentést a rendőrségen?

Amellett a Facebook is igen szigorúan veszi ezeket a dolgokat, erre szolgál a “Report conversation…” (Beszélgetés jelentése) opció az adott üzenetváltásnál. És mindemellett azzal is ki lehetne védeni mindezt, ha a biztonsági beállításokban átállítanánk, hogy ne az egész világ lássa, ha a gyerek kötelezőnek érzi, hogy kissé meredek képeket tegyen ki magáról, vagy hogy ne írhassanak neki vadidegenek.

És hogy van-e értelme terjeszteni a fentieket? Nincs. A fenti csak egy név, ráadásul könnyen lehet, hogy neki épp semmi köze nincs a történethez, de így lejáratásnak jó. Óvatosnak pedig enélkül is óvatosnak kellene lenni, amin sem ez a név, sem másik kiírása nem fog változtatni. Ennyire azért ne legyünk naivak.

***

Azóta megjelent egy cikk Eszetlen pedofilvadászat a Facebook magyar oldalain címmel, ami pontosan leírja azt, hogy még ha esetleg igaz is a fenti történet, mik azok a hibák benne, ami miatt a spameken edzett többség már csak legyint, hogy “na tessék, csak egy újabb marhaság”, illetve arról is szót ejt, hogy a találomra bejelölt 50 emberből 48 kérdés nélkül visszajelölt egy frissen létrehozott kamu felhasználót… Érdemes elolvasni.

Kategória: ÉrkezettBlog

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük