Mindenkinek vannak olyan ismerősei, akik nem olvassák el a Facebook felhasználási feltételeit, így vagy nincsenek is tisztában azzal, hogy bizonyos tartalmak megosztása tilos, vagy egyszerűen csak figyelmen kívül hagyják mindezt.

Különösen bosszantó lehet mindez, ha megrázó, erőszakos, vagy véres tartalmú képekkel szemetelnek folyamatosan. Ezek rosszabbik fajtája, amikor még azt is elhiszik egyesek, hogy az ilyesmik megosztásával segítenek bárkinek is. Mindennek a pszichológiai hátterébe most nem mennék bele, arról már írtam korábban Napi “teddkiteis”, avagy sokkolj naponta más erőszakos tartalmú képpel! címmel.

Legegyszerűbb lépés, ha töröljük az ilyen ismerőst. Drasztikus, de egyben biztos megoldás, és többet akkor az általa megosztott nem kívánt tartalmakba sem vagyunk kénytelenek belefutni. Ugyanakkor a megosztott kép továbbra is fentmarad, így elképzelhető, hogy később esetleg egy másik ismerősünk ugyanúgy megoszthatja… Ez tehát nem feltétlen vezet célra mégsem.

Most inkább nézzük meg azt, hogyan lehet jelenteni az ilyen tartalmakat.

Hírfolyamban megjelenő kép esetén először kattintsunk rá magára az adott képre, hogy magát a képet jelentsük elsőként, és ne csak az adott ismerősünk megosztását. Ha ugyanis magát a képet jelentjük, akkor ha azt a Facebook eltávolítja, minden egyes megosztás is automatikusan eltűnik – kifejezetten jó ez akkor, ha már több ezren osztották meg azt az adott akármit. Míg ha csak az ismerősünk megosztását jelentenénk, maga a kép attól még megmaradhat – főleg ha az ismerős is mástól osztotta meg.

Ha megnyitottuk az adott fotót, és így előbukkant a képnézegető, nincs más teendőnk, mint a képnézegető jobb felső sarkában megkeresni a fogaskerekes legördülő menüt, és rábökni a Fénykép jelentése lehetőségre:

Ha ezt megtettük, a következőként megjelenő “ablakban” válasszuk ki az adott képnek leginkább megfelelő kategóriát, esetünkben ez például a Képi erőszak:

Itt még mindig nincs ám vége, kiválaszthatjuk, hogy küldünk-e egyúttal üzenetet is az illetőnek, hogy szedje le az adott tartalmat, vagy blokkoljuk. Ezek közül nem szükséges választani (sokan ugyanis az elküldött üzenetre sem reagálnak), arra viszont ügyeljünk, hogy mindenképp tegyünk pipát az ablak alján a Jelentsd a Facebooknak opció elé:

Ha mindent jól csináltunk, a Facebook a következő visszaigazolást kell megjelenítse:

Ezek után pedig célszerű még az ismerős megosztását is jelenteni. Ehhez vigyük az egérmutatót a poszt jobb felső sarkához, mire ott megjelenik egy kis X, amire rákattintva válasszuk a megfelelő opciót:

Egy tartalmat elvben csak egyszer lehet jelenteni, ezt ilyenkor a Facebook jelzi is. Aztán ha elegendően jelentik, akkor akár egészen hamar eltűnhet a kifogásolt tartalom. Persze ez az ismételt feltöltés, vagy a más forrásból való megosztás ellen nem véd, de minden egyes jelentéssel nő annak az esélye, hogy leszedik.

Kategória: BlogPublikáció

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük