A zöldek most azzal büszkélkednek, hogy július elsejétől zöld áram lesz a hazai irodájukban. Ezt sokan úgy képzelik el, hogy mondjuk a tetőre felraktak jó pár napelemet, és az majd ellát mindent. Pedig egyáltalán nem erről van szó. Még az áramszolgáltatónak sem kell kimenni hozzá, és nem kötnek be emiatt új vezetékeket sem, ami mondjuk egy vízerőműig vezetne.

Egyszerűen úgy működik a dolog, hogy másik tarifát fizetnek, ami talán egy kicsit drágább, mint az alapszolgáltatás, de búcsúcédulaként lobogtatható, hogy ők bizony zöld áramot használnak:

[…] az ELMŰ-ÉMÁSZ-MÁSZ közvetítésével mostantól – egy egyszerű tarifaváltással – bármelyik háztartás támogathatja a víz természetes energiájának hasznosítását.
(Forrás: www.aram.hu)

Eközben egyébként az általuk felhasznált áramot ugyanúgy mondjuk Paks termeli meg: hiszen továbbra is a központi hálózaton keresztül kapják majd az ellátást, így nem lehet azt befolyásolni, hogy az adott vezetéken csak a Hernádon megtermelt elektronok csurogjanak át.

Ezt az ironikus helyzetet csak tovább tetézi az, hogy közben az Apple-t folyamatosan támadják, és hiába jelentette be az cég hónapokkal a zöldek kampányának kezdete előtt, hogy milyen fejlesztéseket tesz majd az Észak-Karolinában felhúzott szerverparkja zöldebbé tételére, a zöldek folyamatos kritikái mellett a saját demagóg kampányszövegüket már fejből fújó kollégáik konkrétan az Apple minden állítását hazugságként aposztrofálják, és csak a saját adataikat szajkózzák – amiket az Apple már többször cáfolt.

Aztán mikor szóba kerül, hogy de hát az Apple bizony zöldít, akkor a következő álláspontot foglalják el: “Az oregoni központ pl nem fog megújuló energiával üzemelni. Csak megújulós tanúsítványokat vesznek, ami jobb mint a semmi, de ugyanolyan, nagy többségben szén és atom eredetű áram lesz benne, mint a legtöbb helyen a környéken.”

A budapesti infrastruktúrában viszont nincs olyan, hogy külön megújulós áramot szolgáltató vezetékeket tartó pózna. Összesen a központi hálózat van, és kész, vagy ha valaki maga felszereli a saját napelemes rendszerét, vagy bármi mást, és lecsatlakozik a központi hálózatról.

Persze amikor a zöldek teszik ugyanezt, és ők is valójában csak búcsúcédulákat vesznek, akkor az dicséretes, és követendő példa, és azonnal más színben lehet és kell feltüntetni, mint mikor a gonosz ellenség teszi (a zöldek állítása szerint) ugyanezt…

Kategória: BlogCikk

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük