Az AT&T még az első generációs iPhone megjelenésével szerzett kizárólagosságot az amerikai piacon az iPhone forgalmazására, és ez évekig így is volt, ráadásul az iPhone 3G megjelenéséig itthon hivatalosan nem is lehetett kapni iPhone-t. Így maradt az amerikai szürkeimport, és a függetlenítés.

Az iPhone 2G esetén maga a baseband van függetlenre írva a baseband szoftverének módosításával: egyszerűen kivették belőle azt a programrészt, ami a szolgáltatófüggőséget ellenőrzi, és engedélyezi az adott SIM használatát, vagy megtiltja. Ezen felül a használatához azért szükséges a jailbreak is, mert a lockdown-t patchelni kell, hogy ne kelljen minden egyes SIM csere után újraaktiválni a készüléket.

Amikor megvettem a készüléket még valamikor 2008 elején, mikor még szó nem volt az iPhone 3G-ről, már akkor eszembe jutott, hogy jó lenne, ha hivatalosan független lenne. Viszont annak idején nem volt erre semmi mód, és igazából szükséges sem volt, mivel itt maga a baseband van függetlenre írva, így azt restore sem törli, mert az a basebandet nem írja felül, így gyakorlatilag független marad a készülék egy restore után is, csak újra kell jailbreakelni.

Ugyanakkor időközben még múlt év április 8-án az AT&T lehetővé tette azon készülékek függetlenítését, amelyekre lejárt a hűségnyilatkozat. Így első utam az AT&T supportjához vezetett, és kértem tőlük a hivatalos függetlenítést, hiszen a készülékre már semmiképp sem lehetett élő hűség. Annak idején ugyanis valószínűleg úgy vették meg, hogy a hozzá tartozó előfizetést nem használták, viszont ez egyúttal problémát is jelenthetett, mert nem volt tisztázott a készülék helyzete.

Az AT&T végül nem is emiatt utasította el a kérést, hanem azért, mert “a készülék IMEI száma nem található meg a rendszerünkben, így nem tudjuk ellenőrizni, hogy lejárt-e már rá a hűségnyilatkozat”. Az számukra nem volt logikus, hogy ha nincs a rendszerükben a készülék, akkor nem is lehet rá hűségnyilatkozat, hiszen akkor benne lenne a rendszerben… Mindenesetre ezzel fel is adtam a dolgot, hiszen amúgy is függetleníthető a készülék.

Végül pénteken írt rám Szergely, hogy twitteren jött vele szembe egy nemhivatalos függetlenítéssel foglalkozó oldal, meglepően jó árral, és érdemes lenne tesztelni. Nézegettem korábban is az ilyen oldalakat, de a $25 környékű összegeket feleslegesnek tartottam rászánni. Most viszont $1.99-ért kínáltak expressz függetlenítést, tehát 1-24 órán belül. A jelentősen alacsony ár miatt eléggé szkeptikus voltam a dologgal kapcsolatban, de hát 2 dollárt még akkor is megért a dolog kipróbálni, ha esetleg átverés.

A nemhivatalos függetlenítés lényege, hogy a készülék IMEI száma nem hivatalos módon kerül fel a szolgáltató, majd az Apple független készülékeket tartalmazó listájára, de ettől függetlenül a folyamat többi része semmiben nem különbözik a hivatalostól. Így utána azok a készülékek is normálisan függetlenek lesznek.

Mivel PayPal fizetést is elfogadtak, így elindult a folyamat, és mivel nem fűztem hozzá túl sok reményt, meg is lepett, amikor nem egészen 4 órával később megkaptam az értesítést, hogy elkészült a dolog:

Screen Shot 2013-02-08 at 22.44.45

Persze a történet még nem ér itt véget, épp amiatt, hogy az iPhone 2G-nél a baseband van módosítva. Így előbb azt kellett visszaállítani a az eredetire a bootloaderrel együtt.

Ehhez a függetlenítésnél használt BootNeuter használata volt szükséges a még jailbreakelt rendszeren. Közben gondoskodtam arról is, hogy véletlenül se mókoljon vele bármit is az iTunes, így lelőttem a netet, mert nem volt egyértelmű, hogy okozhat-e bármi problémát, ha a módosított basebandet próbálná meg függetleníteni, tehát a seczone-t módosítani. Természetesen készítettem egy backupot, bár nem sok adat volt a készüléken.

Először is ki kell kapcsolni, hogy a készülék X idő után automatikusan lezárjon, mert akkor megszakad a folyamat, és az tönkrevághatja a készüléket. Szerencsére erre a BootNeuter is figyelmeztet, és addig el sem hajlandó indulni, amíg ezt át nem állítom.

Ezután tehát elindítottam a BootNeuter-t, ami ellenőrizte az aktuális beállításokat – ez egy függetlenített iPhone 2G esetén így néz ki:

IMG_0002

Ezután kikapcsoltam a Neuter és az Unlock opciókat, majd ráböktem a jobb felső sarokban a Flash gombra:

IMG_0003

Mivel ehhez a CommCenter elindulása nélkül kell betöltenie a rendszernek, így először azt újraindította az alkalmazás, ami után újból el kellett indítani a BootNeuter-t:

IMG_0004 IMG_0005

Ekkor újból ki kellett kapcsolni a Neuter és  Unlock opciókat, majd ismét rányomni a Flash gombra, mire a BootNeuter rákérdezett, hogy valóban ezt szeretném-e, de természetesen éppen ezt akartam, így rányomtam:

IMG_0006

A BootNeuter először a bootloader-t írta vissza, hiszen kikapcsoltam a függetlenítéshez szükséges Neuter opciót, ez egészen hamar megvolt, talán maximum 1 perc:

IMG_0007

Ezután automatikusan elindult következő, és hosszabb lépés, a baseband újraírása, ez nagyjából 2 perc:

IMG_0008

Mikor ez elkészült, egyszerűen leokéztam az üzenetet, ami után a BootNeuter újból be akarta volna olvasni az aktuális helyzetet, ugyanakkor ezt ilyenkor sosem tudja, hanem ki kell lépni belőle, majd újraindítani a készüléket

IMG_0009

Ezután már semmi egyebet nem tettem, mint restore-oltam a készüléket, aminek a végén az AT&T-s kártya helyett az egyik magyar SIM-emmel próbáltam aktiválni – ami sikerült is, tehát valóban független lett.

Innentől pedig már jailbreak sem kell a készülékre, amit egyébként már régóta csak szükségszerűségből használtam a függetlenítés miatt, mert valójában nem volt rá más okból szükségem. Igaz, útban sem volt. És bár az iPhone 4S-em miatt már bő 1 éve nem használok jailbreaket, mégis kuriózum egy gyári független iPhone 2G jailbreak nélkül. Híven szolgált évekig, így mindenképp megérdemelte a függetlenítést. 🙂

Kategória: BlogiPhone

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.