Amióta jóformán minden háztartásban elérhető az internet, vagy ha más nem, mobilon lehet nyomogatni, kinyílt a világ. Már legalábbis egy bizonyos része. Ugyanakkor nagyon sokan egyfajta átfolyóként interneteznek csak, semmiféle szűrést nem alkalmaznak: ha kapnak valamit, akkor annak legritkábban néznek utána, és gyakorlatilag változatlanul, ellenőrizetlenül adnak tovább bármit. Ez a helyzet azért ironikus leginkább, mert egy kattintásra van tőlük a kereső, vagy bármi online elérhető enciklopédia.

Egy újszülöttnek minden vicc új, így óhatatlanul lesznek olyanok, akik bármi szakállas baromságot benyalnak, hiszen még nem látták korábban, és eszükbe sem jut, hogy esetleg valaki szándékosan vagy csak a saját ostobasága miatt veri át őket. Egyszerűen csak naivak, és talán csak egy utópisztikus kép lebeg a szemük előtt az internetről, ahol nincs semmi rossz szándékú dolog.

A legjobban a facebookon lehet megfigyelni ezt a jelenséget. Fogalom nélkül oszt meg a sok ember általában segítő szándékkal jóformán bármit. Ráadásul éveken keresztül. Van, aki pár havonta kiteszi ugyanazt, és fel sem tűnik neki, hogy már legutóbb is kamu volt.

Screen Shot 2013-04-20 at 17.02.18

A segítő szándék nem baj. A gond akkor kezdődik, amikor a ez segítő szándék már a józan észt is legyűri, és fel sem merül az emberekben, hogy valami nem stimmel. Sokaknak elegendő egy beteg kisgyerek képe, vagy egy kiskutya-kiscica, aki lájkért könyörög: egyszerűen nem lehet neki ellenállni, és megosztják.

De ez egy szabad ország, így meg kell nekik hagyni az örömöt, hogy szabadon megosszanak bármit. Nem szabhatod meg, hogy mit gondoljanak vagy osszanak meg. Figyelmeztetni őket meg szélmalomharc, sok esetben nincs értelme. Nem érti, vagy nem is érdekli. Nem tudom, melyik a rosszabb. Egyszerűen el kell rejteni az ilyesmiket renitensen megosztókat: tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés, és jelentősen csökkenti a stresszfaktort. Sajnos az is tapasztalat, hogy még téged anyáznak le, ha figyelmezteted őket, mert az emberek egy része egyszerűen képtelen tolerálni, ha (pláne mások által is láthatóan) felhívod a figyelmét arra, hogy sajnos ostoba volt…

tumblr_m172f0IY751qzcq1ao1_400

Kategória: Blog

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.