Már önmagában az is baromira ironikus és nem kevésbé önellentmondásos, hogy spamben próbál ügyfeleket vadászni magának egy rakat indiai cég, hogy keresőoptimalizálási szolgáltatást értékesítsen.

Egy rövid magyarázat azoknak, akik nem tudják, mi az a keresőoptimalizálás. Ez gyakorlatilag arra szolgál, hogy az internetes keresők (mint például a Google kereső) nagyobb valószínűséggel dobják fel a találatok között mi oldalunkat, ha valaki rákeres arra, hogy pillangószív, és mi történetesen épp pillangószív gyártásával foglalkozunk.

Ennek alapján ha valaki SEO-val foglalkozik, akkor ha én a SEO kulcsszót beírom a keresőbe, akkor az ő oldalát kell(ene) előkelő helyen feldobja.

A SEO gyakorlatilag indirekt kapcsolatfelvételi forma, ugyanis az internetező maga kell, hogy ránk keressen. A spam küldése viszont teljesen ellentétes a SEO-val, ilyenkor direktben, kéretlen levelekkel tömi meg az egyszeri spamküldő a postafiókunkat.

Spamre válaszolni legtöbbször hiábavaló: általában már eleve hamisított, nem létező címről küldik, hogy válaszolni se lehessen rá. Ha a válasz megszerzése a cél, akkor legalább a válaszcím helyes – ami pedig sokszor eltér a feladó címétől. Ha viszont más a feladó, és más a válaszcím, az már olyan, mintha az adott spametelő szándékosan meg akarna minket téveszteni. Ráadásul a spamek többségében a képek külső szerverről töltődnek be, ezzel rögtön követhető, hogy valaki megnyitotta-e a spamet, és így könyvelhető, hogy valós, és használatban lévő címről van szó – amit pedig akkor el lehet adni másoknak is, hogy ők is elküldhessék a szemetüket. Visszakanyarodva a válaszoláshoz: ez szintén azt eredményezi, hogy a címünket külön feljegyzik, mint élő, spammelhető cím.

A spamküldőkkel leginkább egy valamit lehet tenni, hogy kitoljunk velük: húzzuk az idejüket.

Ezért én újabban az összes ilyen SEO-spammer indiainak az alábbi választ küldöm vissza:

spam-valasz

Sounds great!
The company, you are working for, where is it located?
Or are you an individual, working alone?
Perhabs you could let us know a few references you did the seo for.

Seo is a constantly changing area. How much experience do you have?
Please let us know your webpage address!
And a phone number, Skype, etc. where we may get in touch.
My marketing manager would like to have a conference call about your offer, discussing the details and costs.
My timezone is GMT+2, what is yours?
I can also arrange a personal meeting with you (and your colleagues) here at our office.
No worries about the travel costs, we can cover it.
Give me a feedback, when you get this.

Megvan a poén benne? Nincs? Akkor olvasd össze a sorok nagy kezdőbetűit.

És ezt már a sokadik spammer nyalja be. Külön komikus, amikor válaszolnak rá. Na olyankor csinálok egy képernyőfotót, amin látszik az ő levelük alatt a korábbi válaszom, és azon bekarikázom nekik pirossal a kezdőbetűket, szövegként meg csak annyit kapnak, hogy ugyan nézzék már meg a csatolt képet:

seo-valasz

Na erre valamiért még egyszer sem érkezett válasz – ellenben mostanában egyre kevesebb az indiai SEO-s spam (cserébe, és ettől függetlenül viszont megszámlálhatatlanul sok a kínai és orosz).

Kategória: Blog

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.