1. Legyünk szkeptikusak a szalagcímekkel! A kamu hírek legtöbbször hangzatos, szenzációhajhász szalagcímekkel, sok vagy csupa nagybetűvel, és felkiáltójelek tömegével igyekeznek felkelteni a figyelmet. Ha egy szalagcímben szereplő sokkoló állítás hihetetlennek hangzik, akkor az általában hihetetlen is, mert nem igaz.

2. Ellenőrizzük a linkeket! A hamis vagy az ismert oldalak nevéhez megtévesztően hasonló címek használata szinte biztosnak mutatja, hogy kamu hírrel van dolgunk. Sok kamu híroldal akár csak 1-2 karakteres eltérést használva utánozza a mintaként szolgáló valós oldal címét.

Szándékosan megtévesztő oldalak címei például:
– origo.hu helyett origo-hirek.net vagy origoblog.net
– index.hu helyett indexonline.hu

Szintén ide sorolható a .net vagy .info végződés, sok esetben az ilyen című oldalak nem tekinthetők megbízhatónak. Kivételek természetesen vannak.

3. Járjunk utána a hír forrásának! Bizonyosodjunk meg arról, hogy a hír forrása egy olyan oldal, amelyiknek már megvan a jó hírneve és pontosnak tekinthető. Ha a hír valami számunkra ismeretlen oldalról származik, nézzük meg annak az oldalnak az impresszumát, illetve keressünk több forrást is.

4. Ha nem tudunk az adott nyelven, legyünk kifejezetten óvatosak. Sok esetben egy-egy idegennyelvű videó alá teljesen más tartalmú feliratozást tesznek. Szintén előfordul, hogy ugyan hivatkoznak egy másik oldal idegennyelvű cikkére, de abban valójában tartalmilag más van, mint amit az általunk olvasott hír állít. Amennyiben nem értünk azon a nyelven, amin az adott tartalom van, csak akkor bízzunk meg a feliratozásban vagy fordításban, ha mindezt egy ismert és megbízható oldal készítette el.

5. Vegyük észre a szöveg hibáit! Sok kamu híroldal esetén rendszeresek a szövegben az elírások vagy helyesírási hibák, vagy a szöveg tagolása is furcsa. Amennyiben több hibát is észrevettünk, kezeljük erős fenntartásokkal az olvasottakat.

6. Ellenőrizzük a fotókat! A kamu hírekben sokszor manipulált képekkel vagy videókkal találkozhatunk, vagy az is elképzelhető, hogy maga a kép vagy videó eredeti ugyan, de azt kontextusából kiragadták, és teljesen más körítéssel tálalják, mint amiről eredetileg egyébként szó volt. Egy adott képre annak linkje alapján könnyen rákereshetünk például a Google képkeresőjével, vagy a TinEye használatával.

7. Ellenőrizzük a dátumokat! Rengeteg esetben fordul elő, hogy sokan évekkel korábbi híreket osztanak meg új hírként. Az is előfordul, hogy egy kamu hírben nem állnak össze az események dátumai, vagy egyszerűen megváltoztatott dátumok szerepelnek benne.

8. Ellenőrizzük a bizonyítékokat! Ellenőrizzük le a szerző által megadott források pontosságát. A megfelelő források hiánya, vagy nem nevesített és így leellenőrizhetetlen szakértők megszólaltatása szintén a hír kamu voltára utalhat.

9. Nézzük meg más médiumok azonos témájú híreit! Ha sehol máshol nem szerepel egy adott hír, az jelezheti a hír kamu mivoltát. Ha viszont több, megbízhatónak tartott híroldal is szót ejt a témáról, még ha más-más nézőpontból is, akkor az a hír igaznak tekinthető.

10. Lehet, hogy pusztán szatíra vagy vicc az adott hír. Néha a kamu híreket nehéz megkülönböztetni a nyíltan szatirikus vagy viccoldalak híreitől. Ellenőrizzük, hogy az adott forrás esetén ismert-e, hogy viccoldalról van-e szó, ez legtöbbször az oldal impresszumában is szerepel. Például bármilyen abszurd módon hihető is adott esetben, de egy Hírcsárda cikket nem kell elhinni.

Egyes hírek szándékosan hazudnak. A legfontosabb a kritikus gondolkodás, a több forrásból való tájékozódás és a leginkább célravezető csak olyan híreket megosztani, amelyek esetén biztosan tudjuk, hogy megbízható a hátterük.

Kategória: Blog

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.