Kértem kölcsön Szergelytől egy GoPro-t, mert már régebb óta akartam csinálni néhány timelapse-et, aminek ugye az a lényege, hogy a bizonyos időközönként készült fotókat egy videóvá fűzve össze az idő múlása szemmel látható. Azt találtam ki, hogy készítek egy éjféltől-éjfélig tartót, de annyit nem tud a készülék, mert maximum 3-4 órát tudtam kipréselni belőle egyhuzamban. Így pár rövidebbet csináltam inkább.

Az összefűzéshez talán a QuickTime 7 Pro használata a legegyszerűbb, mert csak meg kell adni neki az első képet, és a framerate-et, aztán exportálni kell mp4-be például. Persze a GoPro nem 16:9 arányú képeket készít, így még méretre kellett előtte vágni a képeket, hogy FullHD képarányúak legyenek. Erre tökéletes volt a ResizeIt, ami az összes kiválasztott képet megcsinálta sorozatban egymás után.

Elsőként augusztus 7-én vittem fel a tetőre a GoPro-t, 5:41-7:53 között, viszont valami pára valahogy lecsapódhatott benne a bezárás előtt, mert utólag mintha köd lenne a felvételen, pedig az nem volt:

A következő lépés egy naplemente volt, viszont a ház épp a szárazföld másik oldalán van, mint ahová a nap lemegy, így csak a besötétedést lehet látni, de maga a nap a kamera háta mögött megy le, és az a ház elhelyezkedése miatt nem látható erről a tetőről. Ezt 8-án, 18:01-21:00 között rögzítettem, már kicsit máshová téve a GoPro-t, hogy kevesebb lógjon be a képbe a tetőből:

Mivel az első napfelkelte felvételét a kicsapódott pára miatt hibásnak ítéltem, így kellett rögzítenem egy újat. Ezért 9-én 6:13-9:33 között a nyitott hátlapot tettem fel rá a párásodást elkerülendő. Viszont közben valahogy sikerült írásvédetté tenni a kártyát, így nem tudott elkezdeni rögzíteni rá, le kellett mennem a konyhába, hogy megnézzem, mi van vele, és visszahúzzam rajta a kis pöcköt, ami miatt végül nem teljes sötétségből indul a dolog:

A ház elhelyezkedése miatt naplementét nézni több olyan helyre is elmentünk, ami a másik oldalt van, és van rálátás a tengerre. Relatíve hosszabb időt egy vacsorával összekötve sikerült eltölteni 9-én, viszont emiatt csak addig volt időm letenni a GoPro-t, amíg szabad asztal nem került. Így félbemaradt a felvétel nagyjából 1 óra elteltével (19:18-20:10):

Aztán gondoltam, csinálok már egy utazásos timelapse-et is, hiszen egy jó két órás autókázás is várt ránk 10-én reggel, rövidebb szünetekkel (9:51-12:36). Legegyszerűbb volt tehát a műszerfal tetejére feltenni a GoPro-t némi ragasztószalaggal, ami tökéletesen bevált:

A kertben több rák is lakik, akik lyukakat ásnak maguknak, hogy nap közben, mikor nagyon meleg van, ott tudjanak hűsölni. Az egyik, nagyobb darab narancssárgás példány a hinta alatt talált magának helyet, ahonnan néha-néha előjött, de mindig azonnal eltűnt az üregben, amikor közelebb mentem volna, hogy megnézzem. Így 11-én fogtam, és letettem a bejárat elé a GoPro-t, aztán vártam közel 3 órát, és nem hiába (17:14-18:59):

A rák ügyködését 2 másodpercenként készült fotókkal lőttem, míg az összes többi esetén 10 másodpercenként kattintotta el a GoPro a képet, és 15fps sebességgel lett belőle videó, mert 24fps-t használva túl gyorsan végigpörgött az egész. Kezdetnek szerintem annyira nem lettek rosszak, de azért van még mit csiszolni.

Kategória: BlogYoutube

1 hozzászólás

Szergely · 2012.08.22. - 23:29

Szerintem a rákos lett a legjobb 🙂 Amúgy a párásodás érdekes volt, nem hittem volna. Nagyon szép helyen vagy, esetleg még annyit lehetne hogy legközelebb állítasz a GoPro fénymérésén, mert úgy lehet szebb eget kapsz.

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.